Estetik Diş Hekimliği
Estetik diş hekimliği hastanın rahatsız olduğu diş ve diş eti problemlerini gidermek amacıyla bu alanda hizmet verir.
Hastayı hem yapı hem de renk olarak daha sağlıklı ve göz alıcı dişlere kavuşturmak estetik diş hekimliğinin alanına dahildir.
Estetik diş hekimliği; diş çürükleri , sararmaya yüz tutmuş dişler , kırık dişler , çarpık dişler , aşınmış ve hassaslaşmış dişlerin yanı sıra diş eti problemleri ile de ilgilenir, bu sorunları tedavi etmeye yönelik yöntemler uygular.
Dişleri tedavi ederken estetik diş hekimliği beyaz ve porselen dolgular, çeşitli beyazlatma yöntemleri, lazer ve lamina gibi bazı yöntemleri izler. Kullanılan bu uygulamalar ile dişler onarılmaya çalışılır. Dişlere ve dişetlerine uygulanan farklı yöntemler ile hasta daha sağlıklı ve daha estetik dişlere sahip olur.
Estetik diş hekimliğinin uyguladığı işlemler aşağıdaki gibidir:
Diş beyazlatma
Gülümseme tasarımı
Pembe ve beyaz estetik
Estetik dolgular
Dental spa
Diş kristali
_ Porselen Laminalar
_ Metalsiz kaplamalar ( empress full porselen-zirkonyum kaplamalar)
BEYAZ VE PEMBE ESTETİK
Dişlerinize güvendiğiniz kadar diş etlerinize de güvenmek istemez misiniz? Dişlerimizi saran diş etlerimiz de dişlerimiz gibi mümkün olduğunca sağlıklı ve güzel görünmelidir. Bunun aksini yaşıyorsanız eğer sizlere beyaz ve pembe estetik dediğimiz özel estetikten bahsedelim.
Gülümsemek için yalnızca beyaz ve sağlıklı dişler artık yeterli bulunmuyor. Bununla birlikte aynı zamanda beyaz dişlerin yanında sağlıklı pembe diş etleri de olması gerekir . Yalnız, sizi gülümsemekten alıkoyacak kadar büyük görünen diş etleriniz var ise işte o zaman size pembe estetik önerebiliriz.
Diş eti estetiği de dediğimiz pembe estetik yönteminde, en basit anlatımla, lazer tekniği ile fazla bulup istemediğiniz diş etleriniz kesilerek yok ediliyor. Damak genişliğiniz küçülüyor ve dişleriniz daha fazla ortaya çıkıyor. Ağrısız ve basit bir işleme sahip olan bu uygulama için sadece bir ön muayene olmak yeterli olacaktır.
Pembe estetik iki şekilde yapılabilir. Gingivektomi denen yöntem ile diş eti büyümelerinin ileri düzeyde olduğu ve diş etlerinde derin ceplerin oluştuğu durumlarda diş eti kesilerek çıkarılır.
Gingivoplasti denen yöntemde ise rahatsızlık veren diş eti konturları düzeltilerek daha estetik bir görünüm kazandırılır. İşleme hazır olan hastaya lokal bir anestezi yapılarak hastanın uyuşması sağlanır. Böylece hasta bir şey hissetmeyecektir. Başarı ile gerçekleşen işlemin ardından kısa sürede hastanın gülümsemesi değişecektir.
DENTAL SPA
Son dönemde yeni bir trend halini alan dental spa aslında ağız ve dişlerin genel olarak bakıma alınması durumudur.
Bu işlemde diş ve diş etlerinin bakımı yapılır, ağız ferahlatılır. Dental spa işlemi ana hatlarıyla 3 ayrı işlemden oluşur. Bunlar; diş taşı temizliği, ağız duşu denen bir uygulama ve son olarak diş beyazlatmadır.
Dental spaya başlanırken ilk olarak dişlerdeki tartar ve plaklar temizlenerek diş taşı temizliği gerçekleştirilir. Ardından diş araları ve dişlerin ulaşılması güç bölgeleri basınçlı su ile yıkanır. Böylece diş ve diş etlerine masaj yapılmışçasına ağız rahatlar ve ferahlar. Tüm bu işlemlerin ardından son olarak beyazlatma işlemine geçilir. Beyazlatma klinikte ve evde seçenekleri ile 2 ayrı şekilde gerçekleştirilir. Klinikte uygulanan beyazlatma işlemi tamamen hekim tarafından yapılırken, evde beyazlatma işleminde ise sorumluluk sizde oluyor.
Dental spa uygulaması her yaştan gönüllü herkese uygulanabilen bir bakımdır. Ağız ve diş sağlığını korumaya yönelik bir uygulama olduğu için sık sık yapılmasına gerek yoktur. Yılda bir veya iki kere tekrarlanması yeterli olacaktır.
Hiçbir cerrahi işlem gerektirmeyen, tamamen bakım odaklı gerçekleşen dental spa ile daha rahat gülümseyebilir, sabahları daha ferah bir nefes ile uyanabilirsiniz.
DİŞ BEYAZLATMA (BLEACHING)
Her yaştan herkesin en büyük arzularından biri inci gibi bembeyaz dişlere sahip olmaktır. Günlük hayatta yiyip içtiklerimiz dişlerimizin sağlığı kadar rengini de oldukça etkiler. Çay, kahve ve kola gibi renk verici içecekler başta olmak üzere, sık sık tükettiğimiz bir çok besin ve içecek dişlerimizin zamanla renginin değişerek sararmasına neden olur.
Diş beyazlatma tekniği ile sizi rahatsız eden sararmış dişlerden kurtulabilirsiniz. İşin uzmanı hekimlerimiz tarafından kısa sürede , gayet kolay ve acısız bir şekilde dişlerinizi beyazlatabilirsiniz.
Bleaching de denen diş beyazlatma yöntemi isterseniz kliniğimizde diş hekimlerimiz tarafından size uygulanabilir. Kliniğimizde yapılan ve ofis tipi beyazlatma dediğimiz beyazlatmanın yanı sıra, ev tipi beyazlatma ile, uygulamaya hazır bir beyazlatma sistemi alarak bunu kendi evinizde de yapabilirsiniz.
Ev tipi beyazlatmayı diş hekimi, hasta tarafından kullanılmak üzere hazırlar. Önce hastanın ağız ölçüsü alınır ve uygun plaklar hazırlanır. Hazırlanan bu plakların içine beyazlatmayı sağlayan jel ilaç koyulur ve bunu hastanın takması istenir. Genellikle uykuda gerçekleştirilmesi tavsiye edilen bu beyazlatma işlemi böylece hasta uykudayken ağızdaki plakların dişleri beyazlatması ile gerçekleşir.
Diş beyazlatma istenilen tüm dişlere uygulanabilir. Kendi dişinizin yanı sıra kanal tedavili dişlerde ve protez gibi uygulamalarda da gayet iyi sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir.
Elde ettiğiniz beyazlığı koruyabilmek amacıyla diş beyazlatma işlemini yılda 1-2 kez yaptırarak pekiştirmeniz yeterli olacaktır.
DİŞ KRİSTALİ
Dişlerinize ve gülüşünüze ışıltı katacak küçük bir kristal ya da pırlantanın uygun yöntemlerle dişinize yerleştirilmesi işlemine diş kristali uygulaması denir. Diş pırlantası ya da diş kristali gibi şeyler diş için kullanılan birer aksesuardır.
Diş kristali ya da pırlantası, diş yüzeyinde hiç bir aşındırma yapılmadan, zarar verilmeden diş yüzeyine yerleştirilir. Özel yapıştırıcılar kullanılarak doktor kontrolünde gerçekleşecek küçük bir işlem ile diş kristali dişinizdeki yerini alır.
Dişler besinleri parçalamak ve çiğnemek için kullanıldığından, diş kristali ani darbelere maruz kalabilir. Diş kristali düşmesi halinde diş hekimlerimiz tarafından kolay bir şekilde yapıştırılmaktadır.
Diş kristalinden sıkılıp da çıkartmak istenildiği zaman diş hekimlerimiz yardımı ile kristal dişinizden ayrılır ve geride bıraktığı iz de küçük bir cila işlemi ile kapatılır.
ESTETİK DOLGULAR
Dişlerinize gerek görüldüğü zaman uygulanan kompozit ve amalgam dolgular diş sağlığını hedef alan dolgulardır. Aynı şekilde sağlıklı olmasını sağlayan ama bunun yanında daha estetik bir görünüm sunmayı hedefleyen yeni nesil estetik dolgular da vardır.
Porselen dolgu malzemesi kullanılarak yapılan estetik dolguda hem diş kurtarlılır hem de daha şık bir görünüm elde edilir. İnley onley denen dolgular porselen ya da seramikten elde edilen dolgu malzemeleridir. Laboratuvar ortamında hastanın ağzından alınan ölçüye göre hazırlanan inley onley estetik dolgular hekim kontrolünde dişe yerleştirilir.
Özellikle büyük doku kayıpları yaşamış ve büyük dolgu gerektiren dişlerde inley onley dolguları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu estetik dolgular içlerinde bulunan yapı maddesi gereği dişe hemen uyum sağlarlar. Özellikle ara yüzlerde diş ile mükemmel bir bütünlük elde ederler.
Estetik dolgu kapsamına giren inley dolgu dişin içine yerleştirilen, onley dolgu ise dişin üzerine ya da kenarına yerleştirilen dolgulardır. Bu dolgular, diğer dolgulara göre hem daha uzun ömürlü olurlar, hem de daha sağlam ve dayanıklıdırlar.
GÜLÜMSEME TASARIMI
İnsan ilişkilerinde iletişim kadar güleryüzlü olmak da çok önemlidir. Rahatça gülümseyebilmek için kişinin kendine güvenmesi gerekir. Bu güveni gülümseme tasarımı dediğimiz uygulama ile sağlayabilirsiniz.
Hem sağlıklı hem de estetik olan bir gülüş, ideal bir gülüştür. Gülümseme tasarımı için hasta önce uzman hekimlerce muayene edilmeli ve ona uygun bir gülüş için çalışma yapılmalıdır.
Gülümsemeyi etkileyen bazı faktörler vardır. Bu faktörler göz önüne alınarak bir yol izlenirse daha başarılı olunur. Gülümseme tasarımı gerçekleştirilecek kişinin yaşı , cinsiyeti , ağız yapısı, dudak yapısı , diş ve dişetleri çok önemlidir. Çünkü bunlar kişiye özel özelliklerdir.
Gülümseme tasarımı yapımında düzenlenecek olan dişler ; gülümserken ortaya çıkan, sıklıkla görülen 6-10 adet dişlerdir. En çok göze çarpan yani odak noktası olan dişler; ön iki diştir. Ayrıca bu dişleri çevreleyen diş etleri de yine ideal bir gülüş için önemlidir. Dolayısıyla bu saydığımız yerlere yapılacak ufak dokunuşlarla daha estetik ve daha sağlıklı bir gülüş elde edilebilir.
PORSELEN DİŞLER
Diş üzerindeki ve yapısındaki sorunları gidermek amacıyla yapılan restorasyonlarda porselen dişler yaygın olarak kullanılmaktadır. Burada amaç hem dişin eski işlevini geri kazandırmak, hem de daha estetik bir görünüm elde etmektir.
Yaşın ilerlemesiyle beraber dişlerde meydana gelen çatlak, kırık, çarpıklık, renk değişimi gibi sorunlar porselen dişler ile kolayca çözümlenebilir. Bu tedavide kullanılacak olan porselen, seramik tozunun ısı ile pişirilmesinden elde edilir. Yapılan bu ısıtma işlemi, porselene gerçek dişe benzer yapı ve özellikleri kazandırır. Böylece porselen dişler de, asıl dişler gibi görünerek yapaylığı ortadan kaldırır.
Porselen dişler , hastadan alınan ölçü doğrultusunda hazırlanır. Hastanın dişi üzerine gelecek porselen dişler için ana dişlerin üzeri biraz düzeltilir ve porselene yer açılarak ana dişlerin üzerine oturtulması sağlanır. Porselen dişler sabit protezlerdir . Bir kaç provadan sonra sabitlenerek daimi dişler gibi olurlar. Böylece yapılan işlem sonucunda hasta konuşma, çiğneme gibi sorunlarından ve estetik kaygılarından kurtulur.
Porselen dişler , ana dişlerin eski işlevselliğini geri kazandırdığından dolayı hastaya konforlu bir kullanım sunar.
PORSELEN LAMİNA
Estetik diş hekimliği altında dişlerinden şikayetçi olan hastalara uygulanan porselen laminalar yani diğer bir adıyla yaprak laminalar hastayı büyük ölçüde rahatlatan bir tedavi şeklidir.
Dişlerin renk ve şekillerini değiştirmek amacıyla kullanılan porselen laminalar, hastanın daha parlak ve düzgün bir gülüşe sahip olmasını sağlamak için laboratuvar ortamında hazırlanan çok ince porselenlerden oluşur.
Ağrısız bir şekilde gerçekleşen porselen lamina işlemi için 2 seansa ihtiyaç vardır. İlk seansta dişlerin yapısına uygun laminalar için ölçü alınır. Daha sonra laboratuvar ortamında hazırlanan yaprak kadar ince porselen laminalar hekim tarafından dişin ön yüzeyine yerleştirilir.
Hekim tarafından özel yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılan porselen laminalar, renk geçirgenliğini çok iyi sağladığından işlem sonunda estetik açıdan harika bir görünüm elde edilir.
Porselen laminaları uzun süre kullanabilmek için ise rutin ağız bakımı yeterli olacaktır.
REZİN DİŞLER
En güzel gülümseme için porselen dişlere alternatif olarak kullanılabilecek en iyi yöntem rezin dişlerdir.
Rezin dişler bir dolgu malzemesi olan kompozitten elde edilir. Renk bozukluğu olan dişler, kırık ve çatlak dişlerde kullanılan bu yöntem ile dişler hem daha sağlıklı hem de olduğundan daha estetik duracaktır.
Rezin dişler hazırlanırken ana dişlere genelde bir işlem uygulanmaz. Dişlere hiçbir zararı olmayan bu uygulama sırasında rezin veneerler bonding denen bir kimyasal ile dişlere bağlanırlar.
Uzman hekim tarafından yapılan rezin dişler hem çok doğal hem de çok estetiktirler. Vazgeçemediğiniz çay, kahve gibi renkli besinlerin lekeleri bu dişler üzerinden kolayca temizlenebilir.
İyi bir ağız ve diş bakımı ile rezin dişler uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilir. 1 saat kadar süren rahat bir işlem ile rezin dişlere ve şık bir gülümsemeye kavuşabilirsiniz.
ZİRKONYUM DİŞLER
Zirkonyum porselen ya da seramik kaplamalarda metal destekli kısımın yerine kullanılan, metalsiz alt yapı malzemesidir. Zirkonyum dişler metal destekli kaplamalar kadar sağlam olmanın yanı sıra size onlardan daha güzel bir görüntü sağlar.
Zirkonyum dişler şık ve estetik duruşları ile ün salmış dişlerdir. Zirkonyum dişlerde metal malzeme yerine porselen kullanılması, ışığı geçirgen bir yapı sağlar. Böylece zirkonyum dişler bu yapıları ile size ana diş görüntüsünü tekrar sunarlar.
Metal malzemelere alerjisi olan hastalarda zirkonyum dişler kullanılarak bu sorunun üstesinden gelinebilir. Metal malzemeden tek farkı maliyetlerinin farklı olmasıdır.
Zirkonyum dişler ileri derecedeki diş renklenmelerinde, kalıtsal yapı renklenmelerinde, implant üstü restorasyonlarda ve aşırı madde kaybı yaşamış restorasyonlarda gülüşe estetik kazandırmak amacıyla tercih edilebilirler.
Dişler işleme hazırlanıp gerekli ölçüler alındıktan sonra hastaya geçici dişler takılır. Bunlar plastik maddeden yapılmış olup, zirkonyum dişler gelene kadar hastayı rahatlatmak ve günlük işlevlerden geri kalmamasını sağlamak amacıyla takılırlar.
Yapılan provalardan sonra eğer hasta zirkonyum dişler ile bir sorun yaşamıyorsa dişler kalıcı olarak yapıştırılır.